Wyższa Szkoła Humanistyczna TWP
Strona Główna Forum Wyższej Szkoły Humanistycznej TWP

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Krytyczne uwagi

Czy podoba Ci się serwis WWW Uczelni pod względem roli informacyjnej?
tak, jest czytelny
100%
 100%  [ 5 ]
nie, należy poprawić
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 5
Wszystkich Głosów: 5

Autor Wiadomość
admin
Administrator
Marcin Zieliński

Wysłany: 23-04-2010, 05:32   Krytyczne uwagi

W związku z pojawieniem się krytycznych uwag nt. wyglądu i funkcjonowania naszych stron, chciałbym poznać Waszą opinię na ten temat.

Strony nasze oparte są o bardzo homogeniczny system CMS (content management system) - czyli system zarządzania treścią, który polega na tym, że każdy z pracowników uczelni może edytować tę część informacji, za którą jest odpowiedzialny - bez konieczności poznania języków programowania dla przeglądarek.
Nie musi też zajmować się grafiką, formatowaniem czcionek, kolorów itp., gdyż to wszystko, wbudowane jest w szablon stron.
Dzięki temu, informacje na stronach są w miarę aktualne, jednak zmiana wyglądu jest raczej utrudniona.
Takie rozwiązanie ma też to na celu, aby nie było niepotrzebnych "poprawek wyglądu" przez każdego pracownika z osobna, a jedynie skupienie się na treściach do publikacji.

Bardzo proszę o zgłaszanie tutaj swoich uwag.
Dziękuję.

magdalena86

Wysłany: 25-04-2010, 17:20   

Uważam ,że strona jest bardzo dobrze przygotowana.Czytelne menu, bez problemu można odnaleźć potrzebne informacje. Nic bym nie zmieniała.

egal
II stopień

Wysłany: 25-04-2010, 20:13   

Nie wiem, co można by zarzucić stronom i skąd te krytyczne uwagi. Może jedynie nudną kolorystykę, ale chyba nie o to chodzi, bo ważniejsze od kolorów są treści, a te można łatwo znaleźć. Zdecydowanie na plus trzeba zaliczyć przejrzystość stron.

Można by częściej uzupełniać galerię, bo przecież cały czas coś się w szkole dzieje - rozdawane są stypendia, organizowane konferencje, odwiedzają nas ciekawi ludzie - warto to pokazać, że szkoła żyje, a faktycznie od pół roku nie było żadnych nowych zdjęć, dopiero ostatnio zostały wprowadzone. Fajnym elementem było kiedyś to, że przy każdej specjalności była tabelka z przedmiotami, jakie są realizowane przez 3 lata (dot. licencjatu), ilością godzin ćwiczeń, wykładów i określeniem, czym kończy się przedmiot. Szkoda, że już tego nie ma.

Podsumowując, generalnie strony są ok, ale pamiętam jeszcze strony w poprzedniej wersji, zdaje się mniej więcej z lat 2006-2007 i wizualnie bardziej mi się podobały, ale to tylko moja opinia.
Ostatnio zmieniony przez egal 25-04-2010, 20:15, w całości zmieniany 2 razy  

agusia
.:absolwentka:.

Wysłany: 25-04-2010, 20:18   

jak dla mnie strona uczelni jest bardzo czytelna - wszystko bez problemu można znaleźć

admin
Administrator
Marcin Zieliński

Wysłany: 26-04-2010, 15:14   

Dziękuję Wam za cenne uwagi.
A teraz broszę o przetestowanie wersji beta nowego serwisu i również o parę uwag.
Znajdziecie go pod adresem http://beta.wshtwp.pl/

Pozdrawiam,

Gość

Wysłany: 26-04-2010, 19:07   

jeżeli chodzi o nową szatę graficzną to bardzo ładnie wygląda - nawet lepiej niż stara wersja strony - jest bardziej kolorowa i dużo wyraźniejsza

Gość

Wysłany: 27-04-2010, 13:56   

Do starej stronki nie mam zadnych uwag
ale jestem zdecydowanie za nowa, ladniejsza szata (a to duzo daje) i w ogole taka bardziej mlodziezowa ;d;d
- no nie wiem jak to okreslic, ale ogolnie bardzo na pluuus !

egal
II stopień

Wysłany: 28-04-2010, 20:03   

Nowa strona faktycznie jest ładniejsza. Na plus zasługuje jeszcze większa łatwość znalezienia potrzebnych informacji, np. telefony kontaktowe na stronie głównej.
Widzę tu inspirację kolorami Stsetsin Floating Garden :mrgreen:
Ale kolory do siebie pasują i ogólne wrażenie strony jest bardzo pozytywne.

A tak abstrahując od wyglądu nowej strony i jej treści, przydałoby się postarać aby jakoś rozbudzić to forum. Mam wrażenie, że wiele osób w ogóle nie bywa na stronach szkoły (często wchodzą tylko na plany) i nawet nie wie o forum.
Ostatnio zmieniony przez egal 28-04-2010, 20:06, w całości zmieniany 1 raz  

admin
Administrator
Marcin Zieliński

Wysłany: 28-04-2010, 23:12   

Zgadzam się. Mam nadzieję tylko, że jak dobije godzina zero i stary serwis zostanie zastąpiony nowym, to wszyscy bez problemu się w nim znajdą i odszukają swoje plany.

Odpowiedz do tematu